Οι παθήσεις του αγκώνα πλήττουν κυρίως ασθενείς με χειρωνακτικά επαγγέλματα στα οποία απαιτείται επαναλαμβανόμενη χρήση της πηχεοκαρπικής άρθρωσης και των δακτύλων.

Οι πιο συνηθισμένες παθήσεις που σχετίζονται με το αγκώνα είναι:

  • Αναφερόμενος πόνος, ο αυχένας και ο ώμος είναι οι πιο συνηθισμένες περιοχές οι οποίες όταν τραυματιστούν αντανακλούν τον πόνο στον αγκώνα. Συνήθως ο πόνος είναι ακαθόριστος και ποικίλει όσο αφορά την ένταση.
  • Έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα (tennis elbow) είναι ένα σύνδρομο υπέρχρηση το οποίο προκαλεί πόνο στην εξωτερική μεριά του αγκώνα. Τα συμπτώματα της έξω επικονδυλίτιδας του αγκώνα  συνήθως αναπτύσσονται σταδιακά και ποικίλει με τις δραστηριότητες. Αρχικά υπάρχει μια ενόχληση στην έξω επιφάνεια του αγκώνα η  οποία αυξάνεται με την δραστηριότητα.
  • Έσω επικονδυλίτιδα αγκώνα είναι ένα σύνδρομο υπέρχρησης το οποίο προκαλεί πόνο στην εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα. Συχνά την συναντάμε σε μη αθλητές. Σχετίζεται με επαναλαμβανόμενες συσπάσεις των καμπτήρων μυών του καρπού και των δαχτύλων.
  • Τενοντίτιδα δικεφάλου είναι μια κατάσταση όταν υπάρχει φλεγμονή στον τένοντα του δικεφάλου η οποία προκαλεί πόνο στην πρόσθια επιφάνεια του αγκώνα. Ασθενείς με τενοντίτιδα δικεφάλου συνήθως βιώνουν πόνο στην πρόσθια επιφάνεια του αγκώνα.
  • Τενοντίτιδα τρικέφαλου είναι μια κατάσταση κατά την οποία υπάρχει φλεγμονή στον τένοντα του τρικέφαλου η οποία προκαλεί πόνο στην οπίσθια επιφάνεια του αγκώνα. Η τενοντίτιδα τρικέφαλου παρουσιάζεται συνήθως μετά από φόρτιση που ερεθίζει τον τένοντα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει σε δραστηριότητες όπως η επαναλαμβανόμενη άρση αντικειμένων ή σε ασκήσεις με βάρη που προορίζονται για την ενδυνάμωση του τρικέφαλου μυ.

Η μείωση του πόνου είναι βασικό κίνητρο στο Κέντρο Φυσικοθεραπείας Physiobody όπου μετά από το πέρας φυσιοθεραπευτικών συνεδριών ο ασθενής έχει πλέον τη δυνατότητα να κάνει ελεύθερα κινήσεις της καθημερινότητας όπου στο παρελθόν τις έκανε επίπονα και με πολλούς περιορισμούς. Επιπλέον, μετά το πέρας των συνεδριών θα μοιραστούμε μαζί σας εργονομικές συμβουλές διαμορφώνοντας σωστά το χώρο εργασίας σας.