Ο πόνος στη μέση είναι από τις συχνότερες αιτίες επίσκεψης στον φυσικοθεραπευτή. Ο πόνος μπορεί να είναι τοπικός, να επεκτείνεται στα κάτω άκρα  ή και να εμφανίζεται μόνο στα κάτω άκρα.

Ανάλογα με την πάθηση, ο ασθενής παρουσιάζει και τα αντίστοιχα συμπτώματα. Οι πιο συχνές παθήσεις που αφορούν την σπονδυλίκη στήλη είναι οι παρακάτω.

  • Αρθρίτιδα της σπονδυλική στήλης. H σπονδυλική στήλη αποτελείται από πολλά οστά τα οποία ονομάζονται σπόνδυλοι. Μεταξύ των σπονδύλων υπάρχουν μεσοσπονδύλια τρίματα από τα οποία βγαίνουν τα νεύρα της αντίστοιχης περιοχής. Με το πέρας των χρόνων και τις φορτίσεις που δέχεται η σπονδυλική μας στήλης εκφυλίζεται. Οι εκφυλιστικές αυτές αλλαγές αφορούν συνήθως στις αρθρώσεις, τους δίσκους και τα οστά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται το ύψος του μεσοσπονδύλιου δίσκου και να μειώνεται η ποιότητα του χόνδρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα οστά να αδυνατίζουν. Το παραπάνω έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αρθρίτιδας της σπονδυλικής στήλης.
  • Ισχιαλγία.  Είναι το σύμπτωμα το οποίο οφείλεται στην πίεση ή τον ερεθισμό του ισχιακού νεύρου. Ένας ασθενής με ισχιαλγία μπορεί να βιώσει πόνο, αίσθημα βελόνας, μουδιάσματα και αδυναμία στην περιοχή των γλουτών, στην οπίσθια περιοχή του μηρού και σε κάποιες περιπτώσεις ενοχλήσεις στην γάμπα και στο πέλμα.
  • Σπονδυλική στένωση.  Είναι το αποτέλεσμα της στένωσης του νωτιαίου σωλήνα. . Όσο εξελίσσεται η κατάσταση αυτή πιεστικά φαινόμενα ασκούνται στον νωτιαίο μυελό το οποίο δημιουργεί αρκετά συμπτώματα στο ασθενή.  Τα βασικότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο και δυσκαμψία στην σπονδυλική στήλη. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, υπάρχει αίσθημα βελονισμού, αδυναμία και μούδιασμα στην μέση, του μηρούς και τα πόδια.

Μετά την κλινική εξέταση στο Κέντρο Φυσικοθεραπείας Physiobody θα αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα και θα σχεδιάσουμε μαζί την κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων από τις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης.