Οι παθήσεις της ποδοκνημικής είναι πολλές και αφορούν στο πέλμα, τον αστράγαλο και τα δάχτυλα, με πιο γνωστή ανάμεσά τους την πλατυποδία παιδιών και ενηλίκων, τα διαστρέμματα, τη ρήξη του Αχίλλειου τένοντα, το κάταγμα κόπωσης.

Οι κακώσεις της ποδοκνημικής μπορεί να προκληθεί συνήθως κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, με άμεση επίπτωση και στις δύο περιπτώσεις το πρήξιμο της άρθρωσης, τη φλεγμονή και τον πόνο.

Οι βασικότερες παθήσεις είναι:

  • Ρήξεις Αχιλλείου τένοντα. Όταν η σύσπαση είναι έντονη εξαιτίας έντονης προσπάθειας, μπορεί να προκληθεί ρήξη του Αχίλλειου τένοντα. Οι ρήξεις στον αχίλλειο ποικίλουν από μικρή, μερική ρήξη, στην οποία υπάρχει ελάχιστος πόνος και ελάχιστη δυσκολία στην κίνηση, μέχρι ολική ρήξη η οποία μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να απαιτεί χειρουργική αποκατάσταση.
  • Διάστρεμμα ποδοκνημικής. Είναι μια κατάσταση στην οποία οι σύνδεσμοι που σταθεροποιούν την ποδοκνημική άρθρωση έχουν υποστεί ρήξη ή διάταση.
  • Τενοντίτιδα αχιλλείου. Συμβαίνει συνήθως από φορτίσεις  που ερεθίζουν τον τένοντα . Αυτό συμβαίνει από δραστηριότητες όπως το περπάτημα, τρέξιμο και σε ασκήσεις με βάρη που προορίζονται για την ενδυνάμωση των γαστροκνημίων μυών . Πιο σπάνια η τενοντίτιδα αχίλλειου συμβαίνει στην προσπάθεια άρσης ενός βάρους μεγαλύτερο από αυτό ου αντέχει ο τένοντας.  Τενοντίτιδα επίσης μπορεί να αναπτυχτεί μετά από ρήξη αχίλλειου ή διάστρεμμα ποδοκνημικής τα οποία δεν αποκαταστάθηκαν επαρκώς.
  • Πελματιαία  απονευροσίτιδα. Είναι μια κατάσταση κατά την οποία υπάρχει τραυματισμός και φλεγμονή στο κομμάτι του συνδετικού ιστού το οποίο διαμορφώνει την καμάρα του πέλματος. Οι ασθενείς με πελματιαία απονευροσίτιδα νιώθουν πόνο κάτω από την φτέρνα και κατά μήκος του πέλματος. Συνήθως υπάρχει ένα ευαίσθητο σημείο κατά την ψηλάφηση της κάτω επιφάνειας της φτέρνας.

Η αποκατάσταση των παραπάνω αποτελεί των πρώτη φάση επίλυσης του προβλήματος με τη δεύτερη να είναι η επανεκπαίδευση του ποδιού ώστε να κινείται και να ισορροπεί χωρίς το φόβο τραυματισμών.

Στο Κέντρο Φυσικοθεραπείας Physiobody μπορούμε να επιτύχουμε την βέλτιστη αποκατάσταση μέσα από τρεις φάσεις αποκατάστασης, α) την ενδυνάμωση όλων των μυών που αναφέρονται στην ποδοκνημική, β) τη διάταση των μυών και γ) την επαναφορά τη ισορροπίας.