Οι παθήσεις του γόνατος είναι ένα σύνηθες  και προκαλούν συχνά ιδιαίτερο πόνο.  Μπορεί να οφείλονται σε τραυματισμό αλλά υπάρχει περίπτωση να οφείλεται σε καταπόνηση της άρθρωσης λόγω ανατομικών αποκλίσεων από το φυσιολογικό πρότυπο.

Συνήθης παθολογίες είναι:

  • Αρθρίτιδα γόνατος, είναι η κατάσταση κατά την οποία εμφανίζονται στις αρθρικές επιφάνειες του γόνατος εκφυλιστικές αλλοιώσεις καθώς και η φλεγμονή στην περιοχή. Όσο εξελίσσεται η πάθηση εμφανίζεται πόνος σε καθημερινές δραστηριότητες οι οποίες φορτίζουν την άρθρωση. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται κατά την ξεκούραση ή νωρίς το πρωί. Τα συμπτώματα επίσης επηρεάζονται και από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες.
  • Θλάση των οπίσθιων μηριαίων, αφορά την οπίσθια επιφάνεια του μηρού που αποτελείται από τον δικέφαλο μηριαίο, ημιημενώδη και ημιτενοντώδη μυ.  Όταν οι μύες αυτοί συσπώνται πολύ δυνατά τότε ασκούνται δυνάμεις κατά μήκος τους. Σε περίπτωση όπου οι δυνάμεις αυτές ξεπερνούν την αντοχή τους τότε αυτοί οι μύες τραυματίζονται. Δραστηριοποιούνται όπως το τρέξιμο, αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και τα άλματα μπορεί να οδηγήσουν σε θλάση στους οπίσθιους μηριαίους.
  • Ρήξη έσω/έξω μηνίσκου, είναι συνήθεις τραυματισμός και συμβαίνει μετά από τραυματικά σε αθλήματα τα οποία απαιτούν ταχείς αλλαγές πορείας ή κινήσεις του γόνατος. Ασθενείς με ρήξη του έξω μηνίσκου συνήθως το χαρακτηρίζουν ως μια αίσθηση σκισίματος με έναν χαρακτηριστικό ήχο. Συνήθως εμφανίζεται πόνος στην φόρτιση της άρθρωσης κατά την ορθοστασία και στις κινήσεις που προκαλούν στροφή στο γόνατο. Επίσης εμφανίζεται πόνος κατά το βαθύ κάθισμα και κατά την διάρκεια όπου ο ασθενείς ανεβαίνει ή κατεβαίνει σκάλες.
  • Ρήξη του έσω πλάγιου συνδέσμου, είναι μια αθλητική κάκωση, όπου ο έσω πλάγιος σύνδεσμος ο οποίος βρίσκεται στην εσωτερική πλάγια επιφάνεια του γόνατος ενώ σχεδόν οι ίδιες αιτίες τραυματισμού με την ρήξη έξω μηνίσκου.
  • Ρήξη του πρόσθιου χιαστού,  αν η διάσταση των ινών συνδετικού ιστού είναι μικρή τότε οδηγεί σε περιορισμένο πόνο. Αν η ρήξη είναι ολική τότε αυτό δημιουργεί σοβαρό πόνο και ανικανότητα για τον ασθενή. Η ρήξη συνήθως συμβαίνει με μια ξαφνική κίνηση αλλά και λόγω επαναλαμβανόμενων  φορτίων που ασκούνται στην άρθρωση.  Ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου έχουμε συχνά σε αθλήματα επαφής (ποδόσφαιρο, μπάσκετ) και σε αθλήματα αλλαγής πορείας (σκί).
  • Σύνδρομο επιγονοπιδομηριαίου πόνου, είναι ο πόνος ο οποίος σχετίζεται με την επιγονατιδομηριαία άρθρωση. Σε ασθενείς με σύνδρομο επιγονοπιδομηριαίου πόνου  η επιγονατίδα συνήθως δεν είναι  σωστά ευθυγραμμισμένη στην μηριαία τροχίλια. Το εν λόγω σύνδρομο είναι συχνό στους δρομείς. Σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας το σύνδρομο σχετίζεται με εκφυλιστικές αλλαγές που εμφανίζονται στην άρθρωση.

Η συμβολή του φυσικοθεραπευτή στο Κέντρο Φυσικοθεραπείας Physiobody είναι σημαντική για τη βέλτιστη αντιμετώπιση. Επιπλέον ειδικό ασκησιολόγιο θα βοηθήσει σημαντικά στην ανακούφιση από τον πόνο και την επάνοδο του ασθενή στην καθημερινότητα.