Η άρθρωση του ώμου προσβάλλεται σχεδόν σε όλες τις ηλικίες είτε λόγω υπέρχρησης, είτε λόγω άμεσων τραυματισμών, είτε λόγω της παρουσίας εκφυλιστικών αλλοιώσεων.

Οι πιο συνηθισμένες παθήσεις περιλαμβάνουν:

  • Παγωμένος Ώμος : είναι η φλεγμονή της περιοχής του ώμου, η οποία προκαλεί πόνο και δυσκαμψία άρα και περιορισμό στην κίνηση. Στο οξύ στάδιο ο ασθενής παρουσιάζει έντονο πλέον περιορισμό στην κίνηση, που παρεμποδίζει το επίπεδο λειτουργικότητάς του στην καθημερινή ζωή.
  • Αστάθεια Ώμου ή εξάρθρωμα ώμου : συμβαίνει όταν τα στοιχεία της άρθρωσης του ώμου δεν επαρκούν στο ρόλο τους και δεν μπορούν να διατηρήσουν την κεφαλή του βραχιονίου στη φυσιολογική της θέση. Πολλές φορές συνδέεται με κάποιο τραυματικό γεγονός όπως π.χ. εξάρθρωμα ώμου. Ωστόσο, μπορεί να υφίσταται και ανεξάρτητα από τραύμα.
  • Τενοντίτιδα Μυών Στροφικού Πετάλου : φλεγμονή σε κάποιον από τους τένοντες των στροφέων μυών που μπορεί να συμβεί από μια απότομη κίνηση άρσης μεγάλους βάρους, πτώση με τεντωμένο χέρι, δυνατό σπρώξιμο ή τράβηγμα με τα χέρια.
  • Τενοντίτιδα Μακράς Κεφαλής του Δικεφάλου Βραχιονίου : συχνό φαινόμενο στην περιοχή του ώμου, με σύμπτωμα οξύ πόνου στην πρόσθια επιφάνεια του ώμου που επιδεινώνεται με τις κινήσεις κάμψης του αγκώνα
  • Σύνδρομο Πρόσκρουσης : το σύνδρομο προκαλείται από χρόνια συμπίεση των τενόντων των μυών του στροφικού πετάλου από την πρόσκρουσή τους στο ακρώμιο.

Η αντιμετώπιση στο Κέντρο Φυσικοθεραπείας Physiobody θα έχει ως βασικό στόχο τη βελτίωση της κινητικότητας της άρθρωσης και την συνδιαμόρφωση ενός ειδικού προγράμματος ενδυνάμωσης για την αποκατάσταση της άρθρωσης του ώμου.