Τι είναι ο βελονισμός;

Ο βελονισμός είναι μια θεραπευτική τεχνική που χρησιμοποιείται για την μηχανική διέγερση ειδικών σημείων βελονισμού στο σώμα με στόχο τη μείωση του πόνου. Πέραν αυτού ο βελονισμός μπορεί να έχει αγγειοβελτιωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
Η μέθοδος του βελονισμού είναι μια ακίνδυνη και ανώδυνη μέθοδος χωρίς παρενέργειες που μπορεί να εφαρμοστεί σε μυοσκελετικές παθήσεις και ειδικότερα σε περιπτώσεις χρόνιου πόνου. Η εφαρμογή του γίνεται σε μύες ,αρθρώσεις, συνδέσμους ή τένοντες. Ο βελονισμός έχει θετική επίδραση σε παθήσεις που οφείλονται σε τραυματισμό ή άλλη αιτία όπως αυχενικό σύνδρομο, υπέρχρηση, επικονδυλίτιδα, οσφυαλγία, οστεοαρθρίτιδα, νευραλγία τριδύμου. κεφαλαλγία, ημικρανία, πάρεση προσωπικού κ.α.
Στο βελονισμό, χρησιμοποιούνται πάντα αποστειρωμένες βελόνες μιας χρήσης με πολύ μικρή διάμετρο κεφαλής.

Παράλληλα στο Κέντρο Φυσικοθεραπείας Physiobody γίνεται και εφαρμογή της ξηράς βελόνας για την ενίσχυση της μυοπεριτονιακής απελευθέρωσης στα σημεία πυροδότησης πόνου (trigger points).

Τι είναι η ξηρά βελόνα (dry needling) και η διαφορά της με τον βελονισμό;

Στη ξηρά βελόνα οι βελόνες εισέρχονται σε ένα επώδυνο συσπασμένο μυϊκό σημείο ώστε να προκαλέσει μια τοπική αντανακλαστική αντίδραση.

Αυτό το ‘’τράβηγμα’’ (twitch) έχει τόσο διαγνωστικό όσο και θεραπευτικό ρόλο καθώς αποτελεί το πρώτο βήμα στην διακοπή του επώδυνου κύκλου σπασμού-φλεγμονής. Από την πρώτη εφαρμογή ξηράς βελόνας έχουμε θεαματική μείωση του σπασμού, των χημικών διεργασιών της φλεγμονής αλλά και αύξηση της κινητικότητας λόγω της μέιωσης του πόνου. Το σώμα αντιλαμβάνεται τη βελόνα σαν ένα ξένο σώμα και έτσι ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι τραυματισμένες, από τη βελόνα, μυϊκές ίνες προκαλούν μια φλεγμονώδη αντίδραση στην οποία το σώμα απαντά συνολικά ώστε να μειώσει τη φλεγμονή.

Ο κλασικός βελονισμός είναι βασισμένος στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική ενώ η  ξηρά βελόνα είναι βασισμένη στον δυτικοευρωπαϊκό τρόπο σκέψης και επιστημονικής τεκμηρίωσης. Το κοινό σημείο μεταξύ τους είναι το μέσο της  θεραπείας, οι βελόνες βελονισμού.