Ο βελονισμός στην φυσικοθεραπεία

Βιοϊατρικός βελονισμός, η διαφορά με τον παραδοσιακό βελονισμό

Ο βελονισμός ως θεραπεία αναπτύχθηκε στην Κίνα ως κλάδος της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής. Η Ιατρική του δυτικού κόσμου ξεκίνησε μελετά τις εφαρμογές και τη δράση του βελονισμού μετά το 1970. Η χρήση σύγχρονων ιατρικών απεικονιστικών μέσων για τη διεξαγωγή ερευνών, έδωσε σημαντική ανατροφοδότηση στη θεραπευτική δράση του βελονισμού σε ασθενείς.

Η βασική λειτουργία του βελονισμού στην φυσικοθεραπεία

Μέσα από τον βελονισμό, δηλαδή την εισχώρηση βελόνας σε κατάλληλα σημεία που καθορίζονται από τον φυσικοθεραπευτή, επιτυγχάνεται ερέθισμα στο περιφερικό νευρικό σύστημα. Έτσι ανάλογα με το σημείο που εφαρμόζεται η βελόνα, επιτυγχάνεται οξυγόνωση των ιστών και αύξηση της αιμάτωσης, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έκκριση αναλγητικών ουσιών και τη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο βελονισμός είναι μια ασφαλής μέθοδος χωρίς κανέναν κίνδυνο

Η χρήση του βελονισμού είναι ασφαλής όταν εφαρμόζεται από πιστοποιημένους φυσικοθεραπευτές. Ο φυσικοθεραπευτής είναι σε θέση να γνωρίζει την ανατομία και την φυσιολογία του ατόμου. Ο ασθενής από τον βελονισμό μπορεί να εμφανίσει σπάνια παρενέργειες. Οι πιο συχνές παρενέργειες είναι αίσθημα κόπωσης ή υπνηλίας που ακολουθείται λίγο μετά τη εφαρμογή από την συνεδρία φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης. Στην περιοχή που γίνεται η εφαρμογή της βελόνας μπορεί να δημιουργηθεί κάποιος ήπιος ερεθισμός του δέρματος ο οποίος ταχύτατα επουλώνεται χωρίς καμία παρέμβαση.

Η θεραπεία του βελονισμού δεν είναι επώδυνη

Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται έχουν ελάχιστο πάχος το οποίο είναι ίδιο με το πάχος μίας ανθρώπινης τρίχας. Κατά την εφαρμογή δε τις περισσότερες φορές δεν γίνονται καθόλου αντιληπτές.

Η ενεργητικές ιδιότητες στην θεραπεία από τον βελονισμό.

Οι πολυάριθμες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί για τον βελονισμό δείχνουν ότι η εφαρμογή του δρα αποτελεσματικά σε περιπτώσεις αυχεναλγίας, οσφυαλγίας, συνδρόμου πρόσκρουσης ώμου, ισχιαλγίας, οστεοαρθρίτιδας και επικονδυλίτιδας.

Παρόλα αυτά θα λέγαμε ότι ο βελονισμός ενδείκνυται σχεδόν σε όλες τις επώδυνες καταστάσεις για τον ασθενή.

Οι θεραπείες με βελονισμό δρουν αθροιστικά. Συνήθως χρειάζεται μικρός αριθμός συνεδριών (έως 10) για να αντιμετωπιστεί κάτι πρόσφατο. Για  χρόνια προβλήματα ο αριθμός συνεδριών μπορεί να είναι περισσότερος. Σε κάθε περίπτωση ο βελονισμός είναι μια μορφή επικουρικής θεραπείας παράλληλα με το υπόλοιπο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας.