9 Τρόποι που η Φυσικοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο ζωής σας

Η φυσιοθεραπεία δεν στοχεύει μόνο στην επούλωση μυϊκών τραυματισμών.
Ένας φυσιοθεραπευτής είναι ένας επιστήμονας υγείας, που του επιτρέπεται να κάνει πολλά περισσότερα και μεταξύ αυτών, να κάνει προτάσεις βελτίωσης της καθημερινότητας ενός ανθρώπου.
Τι πρέπει να περιμένετε από τη φυσιοθεραπεία και πώς μπορεί να βοηθήσει στην καθημερινότητά σας; Παρακάτω παρατίθενται 10 τρόποι με τους οποίους, η φυσιοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο ζωής μας συνολικά.

1. Ολιστική Θεραπεία

Ένα από τα βασικά πράγματα που μπορεί να κάνει η φυσιοθεραπεία, είναι να βοηθήσει στην επούλωση, αλλά με ολιστικό τρόπο.

Ο φυσιοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου, στην βελτίωση της μηχανικής του σώματος για τη μείωση του πόνου, στην αποκατάσταση τραυματισμών, στην αποτροπή και να μείωση των πονοκεφάλων.

Επιπλέον μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην ενίσχυση της συνολικής ευεξίας. Και όλα τα παραπάνω λαμβάνοντας υπόψη ότι οι φυσιοθεραπευτές δεν συνταγογραφούν φάρμακα για τη διαδικασία επούλωσης.

2. Πρόληψη από μια χειρουργική επέμβαση

Ένας κοινός τρόπος με τον οποίο η φυσιοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο ζωής σας είναι η αποφυγή χειρουργικής επέμβασης. Η χειρουργική επέμβαση είναι ένα κρίσιμο μέρος της υγειονομικής περίθαλψης και ενώ απαιτείται από πολλές απόψεις, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου

η φυσιοθεραπεία μπορεί να είναι καλύτερη προσέγγιση από τη χειρουργική επέμβαση.

Εάν έχετε συνεχώς πόνο στο σώμα σας και προκαλείται από κάποια μεταβλητή (ας πούμε για παράδειγμα τον πόνο στη μέση), πολλοί ενήλικες τείνουν να ακολουθούν τη χειρουργική οδό ως τρόπο να «διορθώσουν» το πρόβλημα.

Οι φυσιοθεραπευτές είναι σε θέση να βρουν τα ζητήματα που θα μπορούσαν να προκαλούν τον πόνο στη μέση σας και μπορούν να σας συστήσουν και να σας καθοδηγήσουν σε μια σειρά ασκήσεων, διατάσεων και ασκήσεων στάσης.

3. Βελτίωση της φυσικής κατάστασης

Δεν χρειάζονται όλοι όσοι επισκέπτονται έναν φυσικοθεραπευτή να ακολουθούν κάποιου είδους θεραπεία. Στην πραγματικότητα, πολλοί αθλητές (επαγγελματίες και ερασιτέχνες) αναζητούν τη βοήθεια της φυσικοθεραπείας για να βελτιώσουν την απόδοση τους . Εξάλλου, οι φυσιοθεραπευτές είναι ειδικοί στους μύες και τη μηχανική του σώματος, επομένως αυτή θα ήταν η καλύτερη αρχή για όποιον θέλει να πετύχει την βέλτιστη φυσική κατάσταση.

4. Δρα επικουρικά σε διάφορες ασθένειες

Η φυσιοθεραπεία είναι μια εξαιρετική επιλογή για διαβητικούς και για ασθενείς με κακή κυκλοφορία του αίματος (η οποία συχνά προκαλείται από διαβήτη). Συνήθως, οι φυσιοθεραπευτές χρησιμοποιούν την άσκηση ως τρόπο διαχείρισης του διαβήτη και βοηθούν στη βελτίωση της ροής του αίματος.

Εκτός από τον διαβήτη, η φυσιοθεραπεία είναι μια εξαιρετική επιλογή για ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία για θεραπεία καρκίνου.

Η χημειοθεραπεία μειώνει τα επίπεδα ενέργειας και την αντοχή. Η φυσιοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της αδυναμίας που σχετίζονται με τις θεραπείες για τον καρκίνο ενισχύοντας την φυσική κατάσταση.

5. Βελτίωση της ισορροπίας

Οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο που σχετίζεται με την ισορροπία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας γήρανσης, η μείωση της οστικής πυκνότητας, της μυϊκής δύναμης και της ισορροπίας μπορεί να οδηγήσει σε πτώσεις και οστεοπορωτικό κάταγμα για τους ηλικιωμένους.

Ο φυσιοθεραπευτής θα αξιολογήσει την ισορροπία σας, και θα σας καθοδηγήσει με μια σειρά ασκήσεων που έχουν σχεδιαστεί για τη διατήρηση ή τη βελτίωση της ισορροπίας σας.

Επιπλέον, ο φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας συμβουλέψει σχετικά με την κατάλληλη διαμόρφωση του σπιτιού σας, και να σας βοηθήσει να εντοπίσετε πράγματα που μπορούν να σας θέσουν σε κίνδυνο.

6. Καλύτερη διαχείριση της ακράτειας

Η ακράτεια μπορεί να είναι ένα εξαιρετικά ενοχλητικό και δυσάρεστο πρόβλημα.

Ένας φυσιοθεραπευτής είναι σε θέση να βοηθήσει στη βελτίωση του ελέγχου των μυών του πυελικού εδάφους και στην αντιμετώπιση άλλων σχετικών προβλημάτων της ουροδόχου κύστης και του εντέρου.

Οι ασκήσεις πυελικού εδάφους θεωρούνται η θεραπεία πρώτης γραμμής για την ακράτεια και παρέχονται με ασφάλεια από έναν επαγγελματία υγείας. Η αποτελεσματική διαχείριση της ακράτειας μπορεί να αλλάξει τη ζωή.

7. Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας

Η αρθρίτιδα είναι μια από τις πιο κοινές παθήσεις που επηρεάζουν τους μύες, τις αρθρώσεις και τον συνδετικό ιστό σας και μπορεί να είναι αρκετά επιβαρυντική για την καθημερινή σας ζωή.
Η φυσιοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αρθρίτιδα καθώς ο ασθενής θα καθοδηγηθεί από έναν φυσιοθεραπευτή για το πώς μπορεί να ασκείται με ασφάλεια.

8. Βοηθά στην διαχείριση της αρτηριακής πίεσης

Η φυσιοθεραπεία είναι μια εξαιρετική μέθοδος για τη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης.
Ο φυσιοθεραπευτής θα καθοδηγήσει τον ασθενή για το πώς θα αναγνωρίζουν τα φυσικά σημάδια του στρες που μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση.

Οι ασκήσεις χαλάρωσης και οι βαθιές αναπνοές μπορεί να είναι αρκετά αποτελεσματικές για αυτό και ο φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας κατευθύνει μέσω κατάλληλων αναπνοών.


Η απώλεια βάρους και η τακτική άσκηση είναι επίσης σημαντικοί τρόποι για να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση. Μπορεί να μην ασκείστε λόγω πόνου ή τραυματισμού. Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας προτείνει με ασφάλεια ένα πρόγραμμα άσκησης ή πρόγραμμα δραστηριοτήτων που είναι κατάλληλο για το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης και ταιριάζει με τα πράγματα που σας αρέσει να κάνετε.

9. Βοηθά στον περιορισμό των τραυματισμών

Οι τραυματισμοί είναι αναπόφευκτο μέρος της ζωής, ως ένα βαθμό. Η σωματική δραστηριότητα έχει τα πλεονεκτήματά της, αλλά ένας δραστήριος τρόπος ζωής έχει επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού. Η φυσιοθεραπεία μπορεί σίγουρα να βοηθήσει στην πρόληψη τραυματισμών. Ωστόσο, πρέπει να είναι γνωστό ότι δεν μπορούν να προληφθούν όλοι οι τραυματισμοί.

Με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού που βασίζεται στην τεχνολογία, ο φυσιοθεραπευτής είναι σε θέση να εντοπίσει προβλήματα μυϊκής δύναμης, να βοηθήσει στον συντονισμό, την ισορροπία και την ευλυγισία με ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης που θα στοχεύει στην αποφυγή τραυματισμών.